شواهد حکایت از این دارد که تصمیم ممنوعیت واردات تلفنهای همراه اپل پس از چندین بار شکست، سرانجام بر روی جدیدترین مدل این نام تجاری یعنی آیفون ۱۴ در حال اعمال است.
گوشیهای آیفون صدرنشین فهرست کالاهای وارداتی
26 مهر 1401 ساعت 11:33
شواهد حکایت از این دارد که تصمیم ممنوعیت واردات تلفنهای همراه اپل پس از چندین بار شکست، سرانجام بر روی جدیدترین مدل این نام تجاری یعنی آیفون ۱۴ در حال اعمال است.
ررسیها نشان میدهد یکی از ارزبرترین کالاهایی که در طول سالهای گذشته وارد کشور شده، گوشیهای لوکس و یا همان گوشیهای با ارزش بیش از ۶۰۰ دلار بوده است؛ تا جاییکه در سال گذشته «آیفون» به تنهایی و بالاتر از تمامی اقلام اساسی، به لحاظ ارزش در صدر فهرست کالاهای وارداتی به کشور قرار گرفت.
فقط ۷ درصد نیاز بازار
آمارهای سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ بیانگر آن بوده که از مجموع ۱۰ میلیارد دلار تلفن همراه وارداتی به کشور، بیش از ۳ میلیارد دلار مربوط به گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار بوده و عمده این تلفنهای همراه نیز مربوط به نام تجاری اپل بوده است؛ این در حالی است که که کمتر از ۷ درصد مردم از این گوشیهای تفن همراه استفاده میکنند.
خروج یک میلیارد دلار بابت اپل ۱۴
در سال گذشته، از ۴.۴ میلیارد دلار گوشی وارداتی به کشور از همه رویهها اعم از تجاری و مسافری، ۱.۵ میلیارد دلار تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار وارد کشور شده است که در این بین سهم نشان تجاری آمریکایی اپل بیش از ۹۰ درصد آن بوده است.
برای پیشبینی مصرف ارزی سری ۱۴ اپل در سال جاری، میتوان به میزان ارز بری سری ۱۳ این نشان تجاری که در سال گذشته رونمایی شد، اشاره کرد. واردات سری ۱۳ اپل که از مهر ۱۴۰۰ آغاز شد تا انتهای سال، بیش از ۸۵۰ میلیون دلار از منابع ارزی را مصرف کرد. با توجه به اینکه کل واردات اپل در این مدت حدود ۱ میلیارد دلار بوده، یعنی ۸۵ درصد ارز اختصاص داده شده به واردات توسط این برند، فقط به همین سری تخصیص یافته است.
آیا گوشیهای آیفون ۱۴ قاچاق هستند؟
در میانههای شهریورماه سال جاری، شرکت اپل از آخرین مدل تلفن همراه خود رونمایی کرد و تنها پس از چند هفته و از ابتدای پاییز، این نام تجاری وارد ایران شد و در حال حاضر در بازار نیز موجود است. همین موضوع سبب شد، جنجالها بر سر ممنوعیت واردات و عدم رجیستری آیفون ۱۴ افزایش یابد؛ اما ماجرا چیست و آیا گوشیهای آیفون ۱۴ موجود در بازار ایران، رجیستر میشوند؟
گفتوگو با چند تن از فروشندگان آیفون ۱۴ نیز نشان میدهد که تا به این لحظه آیفون ۱۴ در کشور رجیستری نشده است.
یکی از فروشندگان آیفون دراینخصوص میگوید: انواع مدلهای آیفون ۱۴ موجود بوده بااینوجود به دلیل بسته بودن سایت، امکان رجیستری وجود ندارد، اما محصولات تحت گارانتی بوده و نگرانی دراینخصوص وجود ندارد.
البته شواهد نشان میدهد که ادعای تحت گارانتی بودن آیفون ۱۴ صرفاً برای فریب خریدار صورت میگیرد و هیچ یک از این گوشیها نه تنها گارانتی نداشته بلکه آنتن آنها نیز به دلیل واردات غیرقانونی، پس از گذشت ۳۰ روز از روشن شدن، قطع خواهد شد.
علاوه بر این در روزهای اخیر علیرضا پیمان پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، از نهایی شدن تصمیمگیری در خصوص آیفون ۱۴ خبر داد و گفت: «هم اکنون تلفن همراه آیفون ۱۴ بهصورت قاچاق و با سوءاستفاده از رویه مسافری وارد کشور شده و هیچکدام از این گوشیها بهصورت رسمی وارد کشور نشده است، همچنین جمعبندی در خصوص رجیستری این مدل تا چند روز آینده نهایی میشود.»
بنابراین باتوجه به اینکه تاکنون هیچ گوشی آیفون ۱۴ به صورت قانونی وارد کشور نشده است، همه این نوع از گوشیهای موجود در بازار غیرقانونی بوده و امکان رجیستر شدن را ندارند؛ با این حساب کلیه خدمات اپراتوری به این گوشیها ظرف ۳۰ روز مهلت قانونی، قطع خواهد شد؛ موضوعی که ممکن است به ضرر خریداران تمام شود.
با این وجود متأسفانه علیرغم پیگیریهای انجام شده تاکنون مقامات گمرک و وزارت صمت حاضر به موضعگیری صریح در این رابطه و اعلام موضع رسمی نشدهاند.
آیا ممنوعیت آیفون ۱۴ جدی است؟
تجربه قبلی در خصوص ممنوعیت واردات گوشیهای لوکس نشان میدهد که تحتتأثیر فشار رسانهای، دولت از مواضع خود در خصوص صرفهجویی ارزی عقبنشینی میکند، در صورت این اتفاق باید شاهد خروج حداقل یک میلیارد دلار دیگر به جهت واردات آیفون ۱۴ بود.
یکی از مواردی که در سالهای گذشته مانع از اجرای ممنوعیت واردات گوشیهای لوکس به کشور میشد، شائبه رانت اطلاعاتی برخی واردکنندگان و ثبت سفارشهای گسترده پیش از اعلام خبر ممنوعیت بوده است؛ به نظر میرسد در ماجرای ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ این مشکل برطرف شده است چرا که تاکنون هیچ ثبت سفارشی برای این مدل از گوشیهای اپل انجام نشده است.
کد مطلب: 681