کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وزیر جهاد کشاورزی مدعی شد؛

ارز ۴۲۰۰ تومانی بیشترین آسیب را به بخش کشاورزی زد

11 شهريور 1401 ساعت 18:10

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه حذف قاچاق یکی از فواید حذف ارز ترجیحی است، گفت: تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات در دولت گذشته، بخش کشاورزی را از لحاظ جذب سرمایه‌گذاری، رقابت‌پذیری و بهره‌وری با آسیب مواجه کرد به طوری که کشاورزی ایران به کشاورزی غیراقتصادی و غیرتجاری تبدیل کرد.


سید جواد ساداتی نژاد درباره نتایج نامطلوب تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی در بخش کشاورزی، اظهار داشت: به نظر بنده و کارشناسان حوزه کشاورزی، بالاترین زیان در تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به حوزه کشاورزی وارد شد.
او با بیان اینکه کشاورزی در تمام دنیا بخش یارانه بگیر است، زیرا ارزش افزوده پایینی نسبت به صنعت دارد، افزود: یک سرمایه‌گذار اگر قرار باشد بین صنعت پتروشیمی،  فولاد و کشاورزی، یکی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کند، به‌طور حتم فولاد و پتروشیمی را به دلیل ارزش افزوده بالا انتخاب می‌کند، زیرا ارزش افزوده بخش کشاورزی پایین است.
در ماجرای ارز ترجیحی، به جای تولیدکننده به واردات یارانه داده شد
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت حوزه امنیت غذا در جهان گفت: دولت‌ها یارانه می‌دهند که ارزش افزوده بخش کشاورزی افزایش یابد، یعنی از این بخش مالیات نمی‌گیرند، تسهیلات ارزان قیمت ارائه می‌دهند تا همگام یا بالاتر از بخش صنعت بازدهی سرمایه گذاری داشته باشد و سرمایه‌گذاران رغبتی برای ورود در این بخش پیدا کنند.
ساداتی نژاد تصریح کرد: در تمام دنیا یارانه بخش کشاورزی برای افزایش ارزش افزوده این بخش، به تولیدکننده یا مصرف‌کننده یا درنهایت طول زنجیره ارزش اختصاص می‌یابد تا جذب سرمایه‌گذاری افزایش یابد، اما آنچه در تخصیص یارانه بخش کشاورزی کشور ما رخ داد، یارانه ۴۲۰۰ تومانی به واردات اختصاص یافت.
او خاطرنشان کرد: سال ۱۳۹۷ ارز ۴۲۰۰ تومانی یارانه بخش کشاورزی را به واردکننده دادند در حالی که هیچ تجربه‌ای در دنیا در این بخش وجود ندارد؛ یعنی آنچه در یارانه بخش کشاورزی ایران اتفاق افتاد یک کار جدید در دنیا بود که در هیچ یک از سه حلقه‌ای که در دنیا به بخش کشاورزی یارانه می‌دهند، نیست.
وزیر جهاد کشاورزی تخصیص یارانه را عاملی برای ورود سرمایه به بخش کشاورزی دانست و ادامه داد:  اما در کشور ما، یارانه سرمایه‌گذاری را به واردات دادیم، بنابراین سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی دچار افت شد.
ساداتی نژاد با بیان اینکه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات جنبه‌های خطرناک و پنهانی دارد، گفت: با اختصاص ارز ترجیخی کشاورزی در ایران غیراقتصادی و غیرتجاری شد که همین امر معضل جدی در تغییر کاربری اراضی کشاورزی و ساخت باغ ویلاها در این اراضی را در پی داشت.
او از دیگر مشکلات این فرایند را غیررقابتی کردن بخش کشاورزی دانست و اظهار داشت: این اقدام رقابت را از بازار کشاورزی جمع کرد، یعنی مصرف‌کننده‌ای که رسالت‌های مختلفی دارد دیگر به تولیدکننده پیامی برای تولید نمی‌داد، به‌طور مثال وقتی یارانه به بخش واردات تزریق می‌شد و نهاده ارزان به کشور می‌آمد، دیگر برای تولیدکننده مهم نبود مرغ سبز، ارگانیک و... تولید کند و رقابت مفهوم ندارد، اما اکنون با آزادسازی یارانه‌ها مصرف‌کننده انتخاب می‌کند، چه مرغی را بخرد که  درنهایت این امر موجب ایجاد رقابت می‌شود.
حذف قاچاق یکی از فواید حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است
او حذف قاچاق را یکی از فواید حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی عنوان کرد و افزود: در طرح مردمی سازی یارانه‌ها، قاچاقی که هزینه آن از جیب مصرف‌کننده می‌رفت کاهش یافت، البته آمار تحلیلی این فرآیند در مهر و آبان ماه اعلام خواهد شد که با این اقدام چه اتفاق مثبتی به نفع مصرف‌کنندگان رخ داده است؛ به‌طور مثال پیش از این مصرف روغن خام ۱۸۰ هزار تن بود اما امروز به ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تن رسیده که نشان می‌دهد بخشی از این محصول قاچاق می‌شد و همین معضل را در بخش نهاده‌های دامی ذرت و کنجاله سویا وجود داشت.
جذب سرمایه‌گذاری خارجی و افزایش یک میلیون تنی تولید برنج
وزیر جهاد کشاورزی درباره جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بخش کشاورزی گفت: به‌طور طبیعی یکی از مسائل حوزه کشاورزی جذب سرمایه‌گذاری است. ما به شدت به دنبال این هستیم که سرمایه‌گذاری در این بخش را توسعه دهیم. انتظار می‌رود سرمایه‌گذاران در این بخش ورود کنند. به‌طور طبیعی هر چه شرایط بهتر شود، سرمایه‌گذاران خارجی نیز در حوزه غذا ورود پیدا خواهند کرد، البته اکنون یک سری پروژه جذاب داریم مانند پروژه زهکشی شمال کشور که می‌تواند موجب افزایش یک میلیون تنی تولید برنج شود و ما را در این بخش به خودکفایی برساند.
ساداتی نژاد تصریح کرد: یک پروژه دو میلیارد دلاری آمادگی شده تا بتوانیم از سرمایه‌گذار خارجی استفاده کنیم، به‌طور مثال ۲۵۰ هزار هکتار در خوزستان ظرفیت کشاورزی داریم که می‌تواند رونق و توسعه پیدا کند. یک پروژه ۲.۵ میلیارد دلاری هم آماده داریم که می‌تواند ۵ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی را افزایش دهد.
او اضافه کرد: این‌ها ظرفیت‌هایی است که با تکمیل زنجیره ارزش در استان‌ها و صنایع تبدیلی و تکمیلی آمادگی داریم تا سرمایه‌گذار خارجی جذب کنیم.


کد مطلب: 214

آدرس مطلب :
https://www.bakhabarbazar.ir/news/214/ارز-۴۲۰۰-تومانی-بیشترین-آسیب-بخش-کشاورزی-زد

باخبربازار
  https://www.bakhabarbazar.ir