کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مذاکرات آبی ایران و افغانستان

12 دی 1401 ساعت 14:55

سرپرست مرکز توسعه صادرات و پشتیبانی صنایع آب و برق از مذاکرات بین ایران و افغانستان نسبت به تامین حقابه هیرمند خبر داد.


محمدعلی فرحناکیان" امروز در نشست خبری روز پایانی هجدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب با اشاره به دستاوردهای عرضه شده توسط شرکت‌های داخلی در این دوره از نمایشگاه، گفت: پیش از این ایران تجهیزات مورد نیاز خود را از خارج کشور تهیه می‌کرد، اما اکنون در شاخص‌های آب جزو کشورهای سرآمد به شمار می‌رود.
سرپرست مرکز توسعه صادرات و پشتیبانی صنایع آب و برق افزود: کشوری که میزان بارندگی سالیانه‌اش یک سوم متوسط در حوزه بین‌الملل و تبخیر آب آن سه برابر متوسط جهانی است در زمان حاضر ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۸۰ درصد جمعیت روستایی آن به آب شرب دسترسی دارند.
وی با اشاره به اجرای بسیاری از پروژه‌های آب در کشوهای خارجی توسط متخصصان داخلی ادامه داد: شاخص‌های دسترسی به آب سالم در ایران بسیار سختگیرانه‌تر از شاخص‌های سازمان ملل است.
فرحناکیان همچنین با اشاره به آبرسانی به ۱۰ هزار روستا در قالب طرح جهاد آبرسانی در زمان حاضر گفت: تقریباً درصد قابل توجهی از مشکل آب شرب در خوزستان رفع شده و آب با کیفیت بسیار بالا در اختیار مردم در روستاهای خوزستان قرار دارد. با اتمام جهاد آبرسانی بخش عمده‌ای از روستاهای کشور به آب شرب سالم و بهداشتی دسترسی خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد: سالانه چند ده میلیارد تومان از کمک‌های یونیسف جمع آوری می‌شود اما قابل قیاس با هزینه‌هایی که برای آبرسانی به روستاهای کشور می‌شود نیست.
فرحناکیان گفت: یکی از ظرفیت‌های بزرگی که دیپلماسی آب ایران پیش رو دارد این است که ایران اکنون میزبان دو مرکز از مراکز حوزه آب در یونسکو است.
وی اظهار داشت: وزارت نیرو توانسته با تعریف دو مرکز شامل مدیریت آب شهری در این حوزه ورود کند. حوزه کاری این مرکز فقط ایران نیست که غرب آسیا، جنوب آسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا زیر مجموعه این مرکز است.
این مقام وزارت نیرو ادامه داد: یونسکو هر چند سال یکبار عملکرد مرکز را ارزیابی می‌کند که هر دو دوره مثبت بوده و آن را تمدید کرده است. ۲۰ وزیر از کشورهای زیرمجموعه عضو شورای حکام مرکز مدیریت شهری هستند و ریاست این شورا بر عهده وزیر نیروی ایران است. ۱۹ سازمان بین المللی از جمله سازمان بین المللی هواشناسی هم عضو این مرکز هستند.
وی افزود: تأسیس این مرکز ۲۰ سال پیش انجام شد و امسال به زودی سیزدهمین اجلاس شورا به میزبانی ایران، وزارت نیرو و با ریاست وزیر نیرو برگزار و پیش‌بینی می‌شود تعداد قابل توجهی از مقامات بخش آب کشورهای عضو در این اجلاس حضور یابند.
وی درباره تعاملات افغانستان و ایران در حوزه آب و تأمین حقابه هیرمند با اشاره به مذاکرات متعدد وزیر نیروی کشورمان با همتای افغانستانی گفت: وزیر نیرو در این مذاکرات از همتای خود خواست که نسبت به روان سازی بیشترآب اقدام کند و هیچکدام از دولتین موافقتنامه بین المللی را نفی نکردند.
فرحناکیان افزود: وزیر نیرو در این سفر با مقام دوم طالبان دیدار داشت و صحبت‌های صریح و شفافی صورت گرفت و به جدیت تمام، طلب حقابه کردیم و قول مساعدت داده شد.
مشاور وزیر نیرو در امور بین‌الملل خاطرنشان کرد: میزان آبی که به سمت هیرمند بعد از این گفت و گوها روان شد افزایش داشت اگر چه زیاد هم نبود.
این مقام وزارت نیرو در خصوص دیپلماسی ایران و ترکیه در حوزه آب هم گفت: ایران به طور مستقیم از کم یا زیاد شدن دجله و فرات آسیبی نمی‌بیند و مسیر سوریه و عراق را طی می‌کند اما در مسیر اروند ممکن است ما را تحت تأثیر قرار دهد.
وی افزود: نزدیک به ۴۰ درصد منابع آبی ارس از ترکیه نشأت می‌گیرد و یکی از سدهای روی رودخانه ارس در داخل ترکیه در دست احداث است.
فرحناکیان همچنین با اشاره به گفت و گوهای وزیر نیرو با همتای خود در ترکیه گفت: توافق شد که در ۵ موضوع متخصصان حوزه آب با هم گفت و گو کرده و بحث و تبادل نظر داشته باشند.
فرحناکیان اضافه کرد: به طور متوسط ۵۷.۵ درصد صادرات خدمات فنی مهندسی ایران در حوزه آب و برق است و تمرکز دیپلماسی دولت بر کشورهای منطقه است اما این باعث نمی‌شود که از کشورهای دیگر غافل شویم.
وی افزود: خصوصاً روی دو منطقه غیر همسایه می‌خواهیم تمرکز ویژه داشته باشیم که یکی آفریقا است که بازار بکری دارد و دیگری آمریکای لاتین است، از طرف برخی کشورهای این حوزه درخواست‌های ویژه ای داشتیم که امروز بعد از ظهر با سفیر ونزوئلا دیدار داریم و هماهنگی‌های دو جانبه انجام می‌شود.
وی از جمله محورهای مذاکرات ایران و ونزوئلا در حوزه انرژی به نیروگاه‌سازی و عمدتاً تعمیرات نیروگاه‌ها و نگهداری تأسیسات و ایجاد تأسیسات در حوزه آب اشاره کرد.
فرحناکیان همچنین با اشاره به برگزاری کمیسیون‌های مشترک وزارت نیرو و کشورهای خارجی و عضویت ایران در ۶ کمیسیون همکاری‌های مشترک گفت: وزارت نیرو رکورددار برگزاری اجلاس‌های کمیسیون‌های اقتصادی مشترک در سال ۱۴۰۱ است که اولی اردیبهشت امسال در ارمنستان، خرداد ماه در دوحه قطر و تاجیکستان در تهران برگزار شده و اجلاس بعدی دو ماه آینده در نیکاراگوئه برگزار می‌شود.


کد مطلب: 1294

آدرس مطلب :
https://www.bakhabarbazar.ir/news/1294/مذاکرات-آبی-ایران-افغانستان

باخبربازار
  https://www.bakhabarbazar.ir